Skateboarding er en sport, subkultur, hobby, transportform og livsstil, der er blevet nydt af generationer. Den har sine rødder i 1940’erne og 1950’erne, da surfere på USA’s vestkyst begyndte at lede efter noget at lave, når de ikke var på stranden. Dette førte i sidste ende til masseproduktion af skateboards i 1959. Lad os tage et kig på, hvordan skateboarding har udviklet sig gennem tiden.

De tidlige år med skateboarding (1959-1980)

I de tidlige år af skateboarding overgik det fra en aktivitet, der blev udført med hjemmelavede boards, til en aktivitet, der blev udført med masseproducerede boards lavet med metalhjul og lerkompositkonstruktion. Skateboardingens popularitet voksede hurtigt i denne periode på grund af dets lighed med surfing, og fordi det var en aktivitet, som man kunne dyrke uden at have adgang til en strand eller et hav. I denne periode blev den første halfpipe bygget i Californien, og Hollywood-film som “Lords of Dogtown” var med til at sprede kulturen endnu mere.

Den gyldne tidsalder (1980-1991)

Denne periode kaldes ofte for “den gyldne alder” på grund af dens indflydelse på den moderne skateboardkultur. Street skating blev populært i denne periode, da skatere begyndte at bruge kantsten, gelændere, trapper og andre forhindringer i byerne som deres legepladser. Innovationer som f.eks. ændringer i hjulstørrelsen og forskellige brætformer gav skaterne større manøvredygtighed, mens de udførte tricks. Virksomheder som Powell Peralta blev grundlagt i denne periode, hvilket bidrog i høj grad til væksten af skateboardkulturen i denne periode.

Moderne skateboarding (1991-nutid)

Moderne skateboarding er kendetegnet ved sin globale rækkevidde på grund af fremskridt inden for teknologi og medier, der hjælper med at sprede information om nye produkter og tricks hurtigt over hele verden. Skatere er nu i stand til at konkurrere i internationale konkurrencer, der tiltrækker store folkemængder og giver betydelige præmiepenge til vinderne. Desuden har mange byer investeret kraftigt i skateparker, som giver skaterne dedikerede steder, hvor de kan udøve deres håndværk på en sikker måde uden at komme i problemer med myndighederne eller beskadige ejendom. Det er også blevet populært med elektriske skateboards som disse, så man nemt kan komme rundt i byen

Skateboarding i nutiden

Skateboarding er kommet langt siden den ydmyge begyndelse i Californien for over 70 år siden! Det, der startede som en aktivitet for surfere, der ledte efter noget andet at lave på landjorden, er blevet et globalt fænomen, som millioner af mennesker over hele verden har taget til sig som sport, hobby, transportmiddel eller livsstil. Dens udvikling fra hjemmelavede brætter skåret ud af skrot til moderne højteknologiske maskiner viser, hvor langt den er kommet siden starten – og gør den virkelig til en af de mest unikke sportsgrene, der findes i dag.