Mors Dag er en hyldest til mødre og moderskab, som har forskellige datoer over hele verden. Vi vil udforske, hvordan Mors Dag fejres forskelligt, med et særligt fokus på Danmark, USA, Sverige og Norge.

Danmark

I Danmark blev Mors Dag først fejret i 1929 og har siden været markeret på den anden søndag i maj hvert år.

Denne tradition er inspireret af den amerikanske Mors Dag, som også falder på den anden søndag i maj.

Den amerikanske Mors Dag blev officielt etableret i 1914 af præsident Woodrow Wilson, som en måde at hylde mødre og moderskab på. I Danmark, ligesom i USA, er dagen en anledning til at vise taknemmelighed og kærlighed til mødre gennem gaver, blomster og kort.

Mors dag i Danmark

Kommende mors dag datoer.

2024: 12. maj

2025: 11. maj

Sverige og Norge

Sverige og Norge har derimod valgt at fejre Mors Dag på forskellige datoer. I Sverige markeres Mors Dag på den sidste søndag i maj. Denne tradition startede i 1919 og har siden været en fast del af den svenske kulturkalender.

I Norge, som har fejret Mors Dag siden 1919, falder dagen på den anden søndag i februar. Den tidlige fejring i Norge adskiller sig markant fra de fleste andre landes traditioner, men den har en stærk kulturel betydning i Norge.

Interessant nok har valget af datoer for Mors Dag i disse fire lande både historiske og kulturelle baggrunde. I USA opstod Mors Dag som en måde at ære mødres bidrag til samfundet på, og denne tankegang blev adopteret af mange andre lande, herunder Danmark. I Sverige og Norge, derimod, er valget af datoer mere bundet til deres egen kultur og historie.

Gaver og fejring

de seneste år er der observeret forskellige måder at fejre Mors Dag på i disse lande. I Danmark og USA er det almindeligt at give blomster, især krysantemum og roser, samt at tilbringe dagen sammen med familien. I Sverige og Norge kan fejringen også omfatte specielle måltider eller familieudflugter.

Det er interessant at bemærke, hvordan en sådan tradition kan variere så meget fra land til land, både i dato og i måden, den fejres på. Disse variationer afspejler de forskellige kulturelle og historiske kontekster, som hver nation bringer til denne særlige dag. Uanset datoen eller fejringsmåden er Mors Dag imidlertid en vigtig tid til at anerkende og værdsætte mødrenes rolle i vores liv.